De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Piramide

Een piramide T.ABCD heeft een ruitvormig grondvlak met diagonalen AC = 12 en BD = 6

De hoogte is 12.

a. een horizontale doorsnede van de piramide op hoogte h is ook een ruit. Druk de lengte van de diagonalen uit in h.

Ik wil dit door gelijkvormigheid oplossen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen ...

Céline
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 14 april 2009

Antwoord

Volgens mij weet je dat wel. Teken maar 's op ware grootte de verticale doorsneden met de diagonalen.

q59010img1.gif

DAMT~DSKT zodat geldt:

6/12=x/(12-h)

De lengte van de 'lange' diagonaal van de doorsnede is dan 2x.

Dezelfde redenering kan je gebruiken voor de 'korte diagonaal', maar dat moet je dan zelf maar 's proberen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 14 april 2009
 Re: Piramide 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3