De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Mengen van verf

Hallo, ik heb twee wiskundevragen en ik hoop dat deze zo makkelijk mogelijk worden beantwoord want ik vind het best moeilijk.

Voor het maken van oranje verf meng je 3 delen rood met 5 delen geel
  1. Hoeveel ml rode en gele verf heb je nodig om 1,5 liter oranje verf te maken?
Paula maakt groene muurverf. Zij mengt 5 delen blauw met 4 delen geel. Paula heeft nog 800 ml blauwe verf.
  1. Hoeveel gele verf moet zij daar bij doen?
  2. Hoeveel liter groene verf kan zij maken?

Alp
Leerling bovenbouw vmbo - zondag 18 januari 2009

Antwoord

Het makkelijkst is (denk ik) om een verhoudingstabel te gebruiken. De verhouding 3:5 komt overeen met de verhouding 'echte' verf.

q57966img1.gif

In kolom I staat de verhouding rood, geel en oranje. Je ziet dat ik de 3 en 5 heb opgeteld. Dus 3 delen rood en 5 delen geel is samen 8 delen oranje.

In een verhoudingstabel geldt dat je de getallen in kolom I steeds moet vermenigvuldigen met hetzelfde getal om het getal in kolom II te krijgen. Ik moet die 8 vermenigvuldigen met 'iets' om 1,5 te krijgen en dat 'iets' moet ik dan ook gebruiken voor de 3 en de 5.

Dat getal is 1,5:8=0,1875.

a = 0,1875 · 3 = 0,5625 liter = 563 ml
b = 0,1875 · 5 = 0,9375 liter = 938 ml

1. Je hebt 563 ml rode en 938 ml gele verf nodig.

Hetzelfde kan je doen voor de groene verf.

q57966img2.gif

Waarmee moet je 5 vermenigvuldigen om 800 te krijgen?
800 : 5 = 160

c = 4 · 160 = 640
d = 9 · 160 = 1440

En dan ben je er wel... toch?

2. Je moet er 640 ml gele verf bij de blauwe verf doen.
3. Je hebt dan 1,44 liter groene verf.

Hopelijk helpt dat.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 januari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3