De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Flitspalen

Hallo,
Op een stuk autoweg staat een flitspaal. De maximumsnelheid is 120 km/u. Uit snelheidscontroles blijkt dat 13% meer dan 137 km/u rijdt. De gemiddelde snelheid is normaal verdeeld met een gemiddelde van 126 km/u.
a) bepaal de standaardafwijking (via de z-score):
b) hoeveel % van de automobilisten houdt zich aan de maximumsnelheid van 120 km/u?

Ik heb volgende antwoorden:
a) P(X137)=137
z = invnorm(0.13,0,1) = -1.126 (met rekentoestel TI-84)
z = (120-137)/s®s = 15
b) invnorm (?, 126,15) = ? (dit weet ik niet)

Zou u mij hierover kunnnen verder helpen?
Alvast heel veel dank.

Benjamin

Possem
Student Hoger Onderwijs België - zondag 7 december 2008

Antwoord

Je schrijft P(X137)=137, maar dat percentage is volgens je ingediende vraag 13. Met die correctie vind je s=9,8 km/h
Vervolgens neem je het menu Distr en selecteert de optie NormalCdf.
Invullen van de nu bekende gegevens geeft dan
NormalCdf(-1099,120,126,9.8) = 0.27.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 december 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3