De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De hoekversnelling

wat is het verband van de hoeksnelheid met de tangeniele versnelling en met de normaalversnelling ?

Tom
Student hbo - dinsdag 3 december 2002

Antwoord

Radiele versnelling is hetzelfde als de centripetale versnelling
ac=v2/R

met R de straal van de cirkelbaan en v de snelheid van een bepaald punt op de cirkel.

Voor een cirkelbeweging geldt een hoeksnelheid W
en voor een bepaald punt op die draaiende cirkel:
v=W.R

dus ac=v2/R=(WR)2/R=W2.R
W hoeft niet persé constant te zijn, er mag ook onderwijl sprake zijn van een hoekversnelling, de uitdrukking ac=W2R geldt momentaan

De tangentiele versnelling hangt af van de hoekversnelling $\alpha$ (=dW/dt)
atan=$\alpha$.R

groeten,
martijn

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 4 december 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3