De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Normaal verdeeld

Hallo,

Een mijnbouwbedrijf loost afvalslib in de nabijgelegen rivier, die uitmondt in een haven. In de haven moet geregeld worden gebaggerd om ervoor te zorgen dat het slib de haven niet ontoegankelijk maakt voor schepen.

(..)

b) Hoe groot is de kans dat er meer dan 2500 slib per m3 per week wordt geloosd, als aangenomen wordt dat de hoeveelheid slib per week normaal verdeeld is met m = 2280 en s = 639?

c) Het blijkt dat het mogelijk is om het slib per 10 weken te meten. Je meet dan het slib dat de afgelopen 10 weken is geloosd. Hoe groot is de kans dat er in 10 weken meer dan 25000 slib per m3 wordt geloosd?

Karin
Student hbo - maandag 27 oktober 2008

Antwoord

b)
Met behulp dan de normale verdeling:
Dus P(X2500)1-0,635=0,365

Zie ook 6. Normale verdeling.
Maar misschien wel handig om nog even op te zoeken in een boek.

c)
Hier gaat de 9. De Ön-wet een rol spelen. De nieuwe 'tienweekse stochast' is normaal verdeeld met m=10·2280=22800 en s=Ö10·6392020,7

Helaas werkt nu 'ons scriptje' niet meer. Maar met de standaardnormale verdeling lukt het wel....

z=(25000-22800)/2020,71,089
P(X25000)1-0,862=0,138

Ook hier nog maar 's nalezen in een boek?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 28 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3