De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Regula Falsi methode- (Interval)

Ik heb een vraagje over de regula falsi methode.

Ik heb de informatie en formule van deze site: http://users.ugent.be/~mvdaele/cgi-bin/ILONA/theorie/wortel/page2.html

Ik heb als functie: cos(x)-x=0, hoe moet ik de A en de B kiezen, dus het interval? Klopt het dat bij de volgende stap de oude A wordt vervangen door de c die je uitgerekend hebt en dat de B hetzelfde blijft? Als ik na een paar keer de c berekend te hebben, geen verandering meer ondervindt, heb ik dan het nulpunt te pakken?

Alvast heel erg bedankt

Groetjes!

123
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 16 mei 2008

Antwoord

Hallo

Let op: op de aangehaalde pagina staat een fout:
bij het berekenen van c moet in de noemer
f(b)-f(a)
staan !


Je moet a en b zo kiezen dat f(a) en f(b) een verschillend teken hebben,
dus f(a).f(b) $<$ 0
(In je voorbeeld, kun je a=0 en b=1 kiezen)

Als je c en ook f(c) hebt berekend,
- moet je a vervangen door c als f(a) en f(c) hetzelfde teken hebben, zodat f(c).f(b) $<$ 0

maar

- moet je b vervangen door c als f(b) en f(c) hetzelfde teken hebben, zodat f(a).f(c) $<$ 0
(ook dit staat fout op de aangehaalde site !)

Je stopt inderdaad als c (bijna) niet meer verandert, dit hangt af van de door jou vereiste nauwkeurigheid.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 16 mei 2008
 Re: Regula Falsi methode- (Interval) 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3