De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Oplossen differentiaalvergelijking

 Dit is een reactie op vraag 54174 
Hallo,

wij hebben de formule: dv/dt = g - (k/m)v

wij moeten deze voor school oplossen, en we kwamen erachter dat we daarvoor een homogene en een inhomogene oplossing moesten zoeken.
wij hebben hem eerst veranderd naar de wiskundige formule:
dy/dt + Co (dat is een kleine 0)·y = Do (ook een kleine 0).
hierbij is Co een constante en Do een constante, we hebben hierbij de homogene oplossing gevonden dat:
y = 0 (maar deze geldt altijd, dus moesten we die weglaten)
y = A (een constante)

maar nu weten we verder niet hoe we een particuliere oplossing moeten maken, zou u ons daarbij hulp kunnen bieden?

bij voorbaad dank,
Lennard en Ellen

Lennar
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 8 februari 2008

Antwoord

Dit lijkt me meer een nieuwe vraag dan een reactie.
Dan ook graag een nieuwe vraag stellen.

Waarom zou je een homogene en een inhomogene oplossing nodig hebben?
De variabelen zijn toch gewoon te scheiden?

Daar gaat ie:
v'=-k/m(v-gm/k)
1/(v-gm/k)v'=-k/m
ln(v-gm/k)=-kt/m+c
v-gm/k=e^(-kt/m+c)
v-gm/k=d*e^(-kt/m)
v=d*e^(-kt/m)+gm/k


Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 8 februari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3