|
|
\require{AMSmath}
Mag je zo splitsen?
Hallo,
Ik weet dat de volgende breuk op deze wijze gesplitst mag worden:
1/((x-1)(x2+1) = (A/(x-1))+((Bx+C)/(x2+1))
Maar wat ik mij nu afvraag is... Mag deze breuk ook op volgende manier worden gesplitst??
(x+1)/((x-1)(x+1)(x2+1))=(A/(x-1))+(B/(x+1))+(C/(x2+1))
Alvast hartelijk bedankt Mvg
Merten
3de graad ASO - vrijdag 18 januari 2008
Antwoord
Beste Joris, Het eerste voorstel tot splitsing is inderdaad juist, dit is ook de "standaard" manier. De teller en noemer vermenigvuldigen met x+1 kan je wel doen (voor x verschillend van -1), maar waarom zou je dat doen? Je voorstel tot splitsing klopt ook niet meer: de kwadratische noemer 1+x2 moet nog steeds een lineaire teller als voorstel, dus Cx+D bijvoorbeeld. Bovendien gaat de uitkomst precies hetzelfde zijn als daarvoor (je zal dus B = 0 vinden, want die breuk was er daarnet niet). Alleen heb je nu meer werk, want er is een extra onbekende bijgekomen... Je zou dus ook tot een correcte splitsing kunnen komen, maar ik zie geen enkele reden om het zo te doen. mvg, Tom

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 18 januari 2008
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2022 WisFaq - versie 3
|