De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Binaire getallen vermenigvuldigen

 Dit is een reactie op vraag 774 
Ik doe mijn profielwerkstuk ook over binair rekenen. Ik zat dit zo eens te lezen maar ik kom er eerlijk gezegd niet echt uit. Hoe ziet 'normaal' vermenigvuldigen er dan uit? Misschien snap ik dat wel, en laat ik dit achterwege. Groetjes.

hilmah
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 7 januari 2008

Antwoord

Als je gaat kijken naar vermenigvuldigen met binaire getallen dan is dat vooral interessant omdat als je dat vergelijkt met 'normaal vermenigvuldigen' het eigenlijk veel eenvoudiger is. Als leerling van de lagere school heb ik de tafels van vermenigvuldiging moeten leren. Dat is handig als je getallen wilt vermenigvuldigen.

Voorbeeld

14 × 71 =

Zet de getallen onder elkaar:

q2907img1.gif

Wat je 'eigenlijk' doet is:

14 × 71 = 4 × 71 + 10 × 71 = 284 + 710 = 994

Bij het vermenigvuldigen van binaire getallen zijn de tafels van vermenigvuldigen wel heel erg simpel:

0 × 0 = 0
1 × 0 = 0
0 × 1 = 0
1 × 1 = 1

...en dat is (vergelijking bij het tientallig stelsel) wel weinig...

Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vermenigvuldigen kan je nog wel van alles vinden over vermenigvuldigen. Hopelijk kan je daarmee verder...!?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 januari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3