De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Integreren van rationele functies dmv breuksplitsen

Even een vraagje over analyse, ik snap de logica niet echt.

Voorbeeld1:

(x3 - x + 1) / ((x2( x - 1)3) = (A/x) + (B/(x2)) + (C/(x-1)) + (D/(x-1)2) + (E/(x-1)3)

Voor een zekere A B C D en E

Voorbeeld2:

(x3 + x2 + 1) / (x(x-1)(x2+x+1)(x2+1)3) = (A/x) + (B/(x-1)) + ((Cx + D)/(x2 + x + 1)) + ((Ex + F)/(x2 + 1)) + ((Gx + H)/(x2 + 1)2) + ((Ix + J)/(x2 + 1)3)

Voor een zekere A B C D E F G H I en J

Het idee snap ik, maar wat ik niet snap:

Waarom staan er in sommige tellers gewoon letters (zoals A) en in sommige de vorm (Ax + B)
Hoe weet je wanneer je de vorm 'A' moet gebruiken en wanneer de vorm (Ax + B)

Alvast bedankt!

Michie
Student hbo - woensdag 12 december 2007

Antwoord

Hoi Michiel,

Jouw voorbeeld bevat nogal wat bijzonderheden.
Meestal is het eenvoudiger.

B.v.: (x2+x+1)/(x(x2-1)) = (x2+x+1)/(x(x+1)(x-1)) = A/x + B/(x+1) + C/(x-1).

Maar, er zijn twee "uitzonderingen". Wanneer een factor in de noemer een hogere macht heeft moet je in je uitwerking alle machten tot die macht gebruiken.

Dus, b.v.: (x2+x+1)/(x2(x-1)) = A/x + B/x2 + C/(x-1)

En, wanneer een factor met een macht niet te splitsen is krijg je ook AX+B in de teller.

B.v.: (x2+x+1)/(x(x2+1)) = A/x + (Bx+C)/(x2+1)

Jouw geval is een combinatie van deze twee uitzonderingen.

Ik hoop dat het zo duidelijk is? Groet. Oscar.

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 12 december 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3