De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hyperbolische functies

hey

ik zit nu met een probleem maar met een andere oefening
nu is de opgave cosh(2argth)= 1+x2/1-x2
ik heb dezelfde strategie gevolgd als bij de vorige oefening, maar dan kom ik uit bij cosh2y +sinh2y als rechterlid en daar ben ik (denk ik) niet veel mee

dank bij voorbaat
koen

koen
3de graad ASO - maandag 1 oktober 2007

Antwoord

Beste Koen,
Op onderstaande site staat precies uitgelegd hoe ze aan de verschillende formules voor argsinh, argcosh en argth komen.

Zie blz. 12.
http://www.math.ru.nl/~souvi/wiskunde1_06/les2.pdf

argth(x)=1/2×ln((1+x)/(1-x))
dan volgt y=2argth=ln((1+x)/(1-x)
Vul dit in in de formule voor cosh(y) en je krijgt (1+x2)/(1-x2).

Met de vorige strategie:
y=2*argth(x), dus x=tanh(y/2)=(ey/2-e-y/2)/(ey/2+e-y/2)
en x2=(ey+e-y-2)/(ey+e-y+2)
Vul dit in in de formule (1+x2)/(1-x2) en vereenvoudig dit tot cosh(y).

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 1 oktober 2007



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3