De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het woord parabool

hallo,
voor een project op school zoeken we informatie over parabolen, een vraag hierbij is hoe het woord parabool is ontstaan. we zijn aan het zoeken gegaan op internet maar zonder resultaat. graag uw hulp

vriendelijke groeten

Jon va
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 20 september 2007

Antwoord

Beste Jon

Een interessante vraag... Het heeft ons - als beantwoorders - zelf ook op zoek doen gaan. Het etyomologisch woordenboek zegt, volgens één van mijn waarde collega's, dat het komt van het Griekse parabolè (naast elkaar zetten).

Een Engelstalige website (http://www.etymonline.com/) zegt het volgende:
parabola
1579, from Gk. parabole "parabola, application" (see parable), so called by Apollonius of Perga c.210 B.C.E. because it is produced by "application" of a given area to a given straight line. It had a different sense in Pythagorean geometry.

parable
c.1325, "saying or story in which something is expressed in terms of something else," from O.Fr. parable, from L. parabola "comparison," from Gk. parabole "a comparison, parable," lit. "a throwing beside," from para- "alongside" + bole "a throwing, casting," related to ballein "to throw." Replaced O.E. bispell. In V.L. parabola took on the meaning "word," hence It. parlare, Fr. parler "to speak."

Het boek "Vreemde woorden in de wiskunde" (van E.J. Dijksterhuis) geeft voor parabolè:
Gr: aanpassing (paraballein = er langs leggen).

Dat is ongeveer de betekenis die Apollonius in zijn verhandeling 'Konika' geeft op basis van de vergelijkingen:
y2 = 2px + (p/a).x2 (ellips overtreffen)
y2 = 2px - (p/a).x2 (hyperbool te kortschieten)
y2 = 2px (parabool vergelijken cq. naast elkaar zetten, overeenstemmen)
Zie ook: http://www.pandd.demon.nl/kegelsneden.htm

Een heleboel informatie, natuurlijk... Hopelijk ben je er wat mee!

Met dank aan Oscar (os) en Dick Klingens (dk) voor hun input!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 21 september 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3