De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Afstand tussen electriciteitspalen

 Dit is een reactie op vraag 13452 
Als je inderdaad logisch nadenkt is de oplossing dat de palen 0m uit elkaar staan, daar de kabel maar 60m lang is. Maar ik heb het eens puur rekenkundig proberen te vinden, en dan vind ik die 0m niet! Een kabel zal inderdaad doorgangen volgens een cosh. Dus we kunnen zeggen dat y=A.cosh(x)

Als we ons assenstelsel nu eens met de Y-as door het laagste punt laten lopen en de X-as parallel met de grond, dan vinden we dat voor x=0 A gelijk aan 20 moet zijn. De kabel hangde op zijn laagste punt 20m boven de grond. Nu moeten we zoeken voor welke x, y gelijk is aan 50. Dan vind ik dat x=1.567m!!! Dus de afstand tussen de 2 palen zou moeten zijn 1.567x2=3.134m!! Natuurlijk hebben we hier geen rekening gehouden met de lengte van de draad, nl 60m. Maar dat hoeft eigenlijk toch niet want ik heb dat extra gegeven in de vgl y=A.cosh(x) toch niet nodig?!!???

En stel nu eens dat de kabel 100m lang is, dan zie ik niet in hoe je die 100m in de vgl van y=A.cosh(x) moet verwerken.

Mvg.

Benny
Iets anders - vrijdag 14 september 2007

Antwoord

Je gebruikt dan ook een parameter te weinig.
y = A.cosh(Bx) lijkt me een beter (en juister) idee.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 14 september 2007
 Re: Re: Afstand tussen electriciteitspalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3