De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Loxodroom

Ik moet de afstand en de koers bepalen als ik via een loxodroom vaar
Ik heb de volgende formules
Om gegeven koers en verheid, de bekomen plaats te berekenen:
Veranderende breedte = verheid * cos K /60
Veranderende lengte = deltaVB * tan K

Om gegeven plaats en bestemming, koers en verheid te berekenen:
tan K = veranderende lengte / ƒ´VB
verheid = 60*veranderende breedte / cos K

Nu weet ik het begin en het eindpunt, namelijk
Vigo (42,24¢X NB, 8,73¢X WL) en Kaapstad (33,86¢X ZB, 18,25¢X OL) en verder niets. En ik snap maar niet hoe ze aan VB komen en hoe ik de juiste koers en afstand bepaal via een loxodroom, dus graag hulp?

I.
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 26 mei 2007

Antwoord

Beste Inge,

Dit is geen eenvoudige kromme zeg! Je hebt wel gelijk dat je met twee vergelijkingen (hoogstwaarschijnlijk) niet de drie parameters kunt bepalen.

Maar, op de wikipedia vind ik:
tan(a) = (l2-l1)/((arccos(sec(f2)-arccos(sec(f1)))

Als ik dat vergelijk met jouw vergelijkingen vermoed (K=a?) ik dat

deltaVB = (arccos(sec(f2)-arccos(sec(f1))

En dat is dan gewoon uit de begin en eindgegevens te vinden.

Denk je dat het hiermaa gaat? Groet. Oscar.

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 26 mei 2007
 Re: Loxodroom 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3