De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Noemer: derdegraadsfunctie

 Dit is een reactie op vraag 50120 
Bedankt. Maar mijn vraag ging eigenlijk meer om de theorie dan het toepassen. Bijv. voor tweedegraadsfunties bestaatde regel:

p(x)/q(x)=(ax+b)/c(x-i)(x-j)=A/c(x-i)+B/(x-j)

Op jullie website staan drie mogelijkheden. Heb je zoeits ook bij derdegraadsfuncties. De bovenstaande regel kan ik wel omzetten naar een derdegrader. Dan komt er gewoon C/(x-k) bij (toch??). Maar ik raak in de war bij de andere.

Kun je me misschien daarmee helpen?

Savita
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 11 april 2007

Antwoord

Dan moet je me toch echt even vertellen naar welk vraagnummer of link je verwijst.

Maar in ieder geval heb je gelijk dat er gewoon een derde term bijkomt.
A/(x-i)+B/(x-j)+C/(x-k)
= A((x-j)(x-k))/((x-i)(x-j)(x-k)) + B((x-i)(x-k))/((x-i)(x-j)(x-k)) + C((x-i)(x-j))/((x-i)(x-j)(x-k))
= (A((x-j)(x-k)) + B((x-i)(x-k)) + C((x-i)(x-j)))/((x-i)(x-j)(x-k))

Tenslotte moet je dan A, B en C zo kiezen dat je de juiste teller krijgt.

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 april 2007
 Re: Re: Noemer: derdegraadsfunctie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3