De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Octaal vermenigvuldigen

In het decimaal talstelsel vermenigvuldigen, is simpel.
bvb 38 · 6
8 · 6 = 48, schrijf 8 op, onthou 4 etc

In het octaal talstelsel kan ik niet zomaar die 4 optellen bij de volgende uitkomst.
Hoe dien ik dit te doen? (stel 157 · 57)

Rosy
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 11 april 2007

Antwoord

157·57 in het octaal stelsel...

Eerste doe ja natuurlijk 157·7
Stap 1: 7·7=49 eenheden, dat zijn 6 8-tallen + 1 eenheid. Dus 1 opschrijven en 6 onthouden.
Stap 2: 7·5=35, 35+6=41. Dus 5 8-tallen + 1 eenheid. Dus weer 1 opschrijven en nu 5 onthouden.
En nu jij verder...

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 11 april 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3