De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

De verjaardag van Eddy

Toen Eddy in 1980 zijn verjaardag vierde, was zijn leeftijd precies gelijk aan de vierkantswortel uit zijn geboortejaar.
Bepaal die leeftijd

'k geraak er echt nie aan uit
thanx

Thomas
Ouder - zaterdag 26 oktober 2002

Antwoord

Als we het jaartal waarin hij geboren is voorstellen door N dan is de vergelijking die uit het verhaal volgt 1980 - N = N.
Kwadrateren geeft N2 - 3961N + 3920400 = 0 en met de abc-formule krijg je dan N = 2025 of N = 1936.
Het eerste antwoord vervalt, dus het geboortejaar is 1936.

Ter controle: geboren in 1936, dus in 1980 ben je 44 jaar.
De wortel uit 1936 is inderdaad óók 44
MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 26 oktober 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker