De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Pythagoras

We gaan weer uit van 2pq, p2-q2 en p2 + q2. Als p en q een driehoek opleveren, waarvan de rechthoekszijden 1 verschillen, wordt de volgende driehoek met deze eigenschap voort gebracht door q + 2pq en p.

Deze stelling moet ik voor m'n wiskunde po bewijzen, maar moet ik dan nemen:
p = a , q = a+1 ? en hoe zou ik dan verder moeten gaan.
Alvast bedankt, gr Cris

Cris
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 februari 2007

Antwoord

Nee, je moet niet p = a, q = a+1 nemen. Het zijn niet p en q die 1 verschillen, maar 2pq en p2-q2. De oplossing is gelegen in een methode die inductie heet: Als het eerste paar (p,q) een bepaalde eigenschap heeft, en we kunnen, gegeven dat het vorige paar die eigenschap heeft dat ook voor het volgende paar bewijzen, dan hebben alle paren die eigenschap.

Voor het begingeval p=2, q=1 kun je met eenvoudig uitrekenen bepalen dat je de (3,4,5)-driehoek krijgt. Wat ons rest te bewijzen is dan:

Gegeven dat ik 2 gehele getallen p en q heb, zodanig dat 2pq en p2-q2 precies 1 verschillen. Toon aan dat voor de getallen q+2p en p hetzelfde geldt (dat wil zeggen dat 2(q+2p)p en (q+2p)2-p2 ook precies 1 verschillen).

AE
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 1 maart 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3