De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Regula falsi

Hallo,

Ik ben bezig met een Po over numeriek nulpunten bepalen.
Met de Regula falsi methode kun je als je een interval[a,b] gekozen hebt het punt c berekenen. Ik begrijp de methode wel maar ik heb moeite met de formule om de c waarde uit te rekenen:
c = b - f(b). (b-a)/(f(b)-f(a))

Ik krijg telkens verkeerde waardes als ik dit uit reken. Zou je de c-waarde ook met je grafische rekenmachine(Casio) of Excel kunnnen berekenen?

Rob
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 17 december 2006

Antwoord

De formule voor c is correct. Ik zie niet wat het probleem is. De c is slechts een benadering van het gezochte nulpunt. Je kunt deze stap herhalen tot je de gewenste nauwkeurigheid hebt gehaald.
Stel even dat f(a)0f(b); (*) als f(c)0 dan ligt het nulpunt tussen a en c, anders tussen c en b. In het eerste geval doe je b:=c, in het tweede geval doe je a:=c; en daarna bereken je een nieuwe c. Dan ga je terug naar (*).

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 december 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3