De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Onduidelijke uitleg wiskundeboek

Ok, de vraag luidt als volgt :

Bepaal voor f(x)=1/4x2 de waarde van (dy/dx)x=2 met een exacte berekening.

Ik weet dat de uitkomst 1 is, maar hoe ze erop komen zou ik niet weten.

Er staat een ontzettende vage uitleg over hoe het zou moeten maar daar kom ik niet veel wijs uit. Zouden jullie me misschien kunnen helpen met een uitleg over hoe ik dit aan moet pakken ?

Stefan
Leerling mbo - woensdag 16 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

De notatie (dy/dx)x=2 is inderdaad verwarrend.
Ze bedoelen ermee de (eerste) afgeleide van f(x), geëvalueerd voor x=2. We kunnen dat ook schrijven als f'(2).

Welnu: f(x)=1/4.x2 dus: f'(x)=1/4.2.x=x/2
Voor x=2 wordt dit dus: f'(2)=2/2=1.

Zoals je ziet is notatie inderdaad heel belangrijk om iets vlot te kunnen communiceren.

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 16 oktober 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3