De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Benaderen van een quotient met machten

Geachte heer, mevrouw,

Het blijkt zo te zijn dat je
(1+a)X/(1+b)X
kunt benaderen bij 1/(1+a-b)X.

Ik zie alleen het licht nog niet. Graag zou ik het antwoord op dit vraagstuk ontvangen.

M.v.g.

G. Pol
Student universiteit - zondag 1 oktober 2006

Antwoord

In verband met het tikwerk doe ik even (1+a)x/(1+b)x.
Bekijk 1+a/1+b
Vermenigvuldig teller en noemer met 1-b, je krijgt dan
(1+a)(1-b)/(1+b)(1-b=1-b+a-ab/1-b2.
Veronderstellen we nu dat a en b beide voldoende klein zijn dan kunnen we ab en b2 verwaarlozen.
We houden dan over 1-b+a/1=1-b+a=1-(b-a).
Vermenigvuldigen we dit met 1+(b-a)/1+(b-a) dan krijgen we
(1-(b-a))(1+(b-a))/1+(b-a)=1-(b-a)2/1+(b-a)
Als a en b beide klein zijn dan is b-a dat zeker en kunnen we (b-a)2 verwaarlozen en houden over 1/1+(b-a).

(volgens mij klopt jouw formule niet en moet het inderdaad 1/1+(b-a) zijn, immers als ab dan is 1+a/1+b1 terwijl 1/1+(a-b) dan juist kleiner dan 1.
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 2 oktober 2006



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker