De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Romeinse cijfers

Wat zijn de volgende getallen in het romeins?
5180000000
250000000000
508000000
6400000000
53480000
3400000

Sonny
Leerling bovenbouw vmbo - maandag 7 oktober 2002

Antwoord

Beste Sonny,

Voor deze grote getallen moet je extra symbolen gebruiken behalve de al bekende. Zet je bijvoorbeeld een streep boven een Romeins getal, dan betekent dat dat je het getal met 1000 moet vermenigvuldigen. Dus als
MCCC = 1.300
dan
_____
MCCC = 1.300.000

Een rechthoek zonder onderkant over het getal heen betekent zelfs dat je met 100.000 moet vermenigvuldigen.

Dus als
MMMMMLXXX = 5.080
dan
_____________
|MMMMMLXXX| = 508.000.000
Soms moet je deze technieken combineren lijkt me!

Succes!

Zie Romeinse cijfers omzetten

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 7 oktober 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3