De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Twee variabelen elimineren

Beste wisfaq.nl team, ik zit met een dringende vraag
namelijk:
ik hen de volgende stelsel:

x1 = 2 +l+2m
x2 = 3 - 2l + m
x3 = 1 + m

hierbij moet ik de labda en de mu ellimineren en er moet 2x1 + x2 - 5x3 = 2

uitkomen.

hoe moet ik dit doen?
alvast bedankt

Esther
Student universiteit - zondag 4 juni 2006

Antwoord

Beste Esther,

Dat kan wel op verschillende manieren, bijvoorbeeld door substitutie. Uit de laatste vergelijking haal je immers eenvoudig dat m = x3-1. Als we dat in de eerste twee vergelijkingen steken, dan krijgen we:

x1 = 2 + l + 2(x3 - 1)
x2 = 3 - 2l + x3 - 1

Nu kan je de eerste vergelijking gemakkelijk oplossen naar l en de uitdrukking die je daarvoor vindt substitueren in de tweede vergelijking, waar dan geen l (en geen m) meer in voorkomt.

mvg,
Tom
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 4 juni 2006



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker