De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Expontiele groei en procenten

In een land in Afrika leven op een moment 1240 neushoorns, jaarlijks neemt het met 7% af.
Na hoeveel jaar is het aantal neushoorns gehalveerd?

elvira
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 29 mei 2006

Antwoord

Als iets met 7% afneemt houd je 93% over... dat betekent dat de groeifactor gelijk is aan 0,93. De vraag is nu voor welke waarde van 'n' geldt:

0,93n0,5

Dit soort vergelijking kan je in de onderbouw vmbo-havo-vwo niet 'exact' oplossen, maar je kan het doen met inklemmen:

Wat dacht je van n=10?
0,9310=0,48398...
Dat is al minder dan een half....
Was het misschien n=9?
0,939=0,52041...
O nee, dat is nog niet genoeg...

Dus n=10. Na 10 jaar is het aantal neushoorns (meer) dan gehalveerd.

Zie ook Hoe bepaal je de verdubbelingstijd?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 29 mei 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3