De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponentiële vergelijkingen en ongelijkheden

2^(x-1) + 2^(1-x) = 5/2
2^x/2 + 2/2^x = 5/2

en dan?

3^(5x) + (Ö3)^(10x) + (3Ö3)^(10x/3) = 2^(5x) + 2^(5x)

dit kan ik al helemaal niet?

Sophie
3de graad ASO - zondag 19 maart 2006

Antwoord

Beste Sophie,

Vermenigvuldig beide leden met 2x, je krijgt dan een kwadratische vergelijking in 2x, stel eventueel 2x = y om het beter te zien, los op naar y en ga dan terug naar x.

Voor de tweede opgave is het rechterlid eenvoudig 2.25x = 25x+1. Probeer in het linkerlid alles in grondtal 3 te schrijven, je kan dan ook vereenvoudigen (samennemen) zoals in het rechterlid.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 19 maart 2006
 Re: Exponentiële vergelijkingen en ongelijkheden 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3