De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Is er een formule om de toversom uit te rekenen?

Ik zou graag willen weten of er een formule bestaat om de toversom uit te kunnen rekenen?
In plaats van alles bij elkaar op te tellen.

Tamara
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 3 maart 2006

Antwoord

dag Tamara,

ja, zo'n formule is er.
Misschien kun je hem zelf bedenken, na de volgende hint.
Neem een tovervierkant van 9 bij 9, bijvoorbeeld, met de getallen 1 t/m 9.
Noem de som die je zoekt even S
Dus:
S = 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9
Maar ook:
S = 9 + 8 + 7 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1

Tel deze twee rijen onder elkaar bij elkaar op. Wat zie je?
Dus 2S = 9·10
Dus S = ...

Kun je dit ook voor andere afmetingen?
succes,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 3 maart 2006
 Re: Is er een formule om de toversom uit te rekenen? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3