De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bisectiemethode

Hallo,
Zouden jullie misschien ook de bisectiemethode kunnen uitleggen met een derdegraadsfunctie??

Alvast bedankt!

liza
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 20 februari 2006

Antwoord

Laten we f(x)=x3-3 als voorbeeld nemen.
Deze functie heeft een nulpunt tussen x=1 en x=2, immers f(1)=-2 en f(2)=5.
We bekijken nu het getal c midden tussen x=1 en x=2: c=1.5.
f(1.5)=0.375.
We weten nu dat het nulpunt ligt tussen x=1 en x=1.5, immers f(1)=-2 en f(1.5)=0.375.
We bekijken nu het getal c midden tussen x=1 en x=1.5: c=1.25
We rekenen weer f(c) uit: f(c)=-1,047..
We weten nu dat het nulpunt ligt tussen x=1.25 en x=1.5. We kiezen weer het midden enzovoort, net zo lang totdat je vind dat je genoeg hebt gedaan...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 februari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3