De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Wat is het verschil tussen snijden of kruisen?

Wat is nu het verschil tussen snijden en kruisen? En is er een manier om dit makkelijk te onthouden???

Sander
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 17 september 2002

Antwoord

Twee snijdende lijnen zijn in ieder geval niet evenwijdig, maar ze komen elkaar daadwerkelijk tegen in een bepaald punt. Dit punt heet dan ook het snijpunt.
Voor de twee lijnen betekent het o.a. dat ze in één en hetzelfde vlak liggen.
Simpel voorbeeld: zodra je twee niet-evenwijdige lijnen op een blaadje tekent (blaadje = vlak) zullen ze elkaar onvermijdelijk moeten snijden.

Twee kruisende lijnen zijn óók niet evenwijdig, maar ze komen elkaar niet nergens tegen. Ze passeren elkaar op zekere afstand. Dat kan alleen in een ruimtelijke omgeving en niet op een blaadje. Denk maar aan het vorige voorbeeldje.
Om een idee te geven: denk aan twee vliegtuigen die elk een wit condensspoor ( = lijn) in de lucht aftekenen. Vanaf de grond lijkt het dan soms net alsof die sporen elkaar ergens ontmoeten ( = snijden).
Voor de passagiers in de toestellen zou dat niet erg geruststellend zijn. In werkelijkheid gaan die sporen met een zekere afstand ertussen achter elkaar langs, en het is die situatie die men "kruisend" noemt.
Je kunt het met je armen simpel nabootsen: hou ze maar een stukje boven elkaar en laat elke arm in een andere richting wijzen.

Tot slot een taalkundige verwarring: twee gelijkvloerse wegen ( = lijnen) snijden elkaar volgens de wiskundige terminologie. Men zou dus over een snijpunt moeten spreken. Men heeft het echter altijd over een kruispunt.
De alledaagse taal en de wiskundetaal gaan hier dus niet gelijk-op. Maar dat komt wel vaker voor.
MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 17 september 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker