De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Weerstand-temperatuurconstante

Deze vraag lijkt me eigenlijk fysica, maar ze stond toch in mijn wiskunde-cursus dus besloot ik ze toch maar hier te stellen.

Een broodrooster heeft een weerstand die gemaakt is uit een nikkel-croomlegering (a=4.5·10-4°C-1). Als hij op 220 V wordt aangesloten is de stroom door die weerstand bij 20 °C gelijk aan 1.35 A. Binnen enkele seconden is de stroom constant en gelijk aan 1.23 A.

Gevraagd:
a) bereken de temperatuur waarop de broodrooster werkt
b) bereken het vermogen dat de broodrooster opneemt als hij juist is ingeschakeld ( P= U·I=R·I2=u2/R)

Je moet denk ik gebruik maken van deze formule: R=R0·(1+a·q) met q= de temperatuur.

Ik hoop dat jullie me hier bij kunnen helpen want ik weet het echt niet meer.

steven
3de graad ASO - zondag 5 februari 2006

Antwoord

Hallo

Om vraag a) te kunnen beantwoorden berekenen we eerst R0. Bij het aanschakelen is de spanning 220 V en de stroom 1,35 A. Je kan dus de waarde van R0 berekenen uit onderstaande vergelijking (met qnetAan = 20°):

RnetAan = 220/1,35 = R0 · (1+ a · qnetAan)

Als de broodrooster al lang in werking is, geldt de volgende vergelijking, met qlangAan als onbekende:

RlangAan = 220/1,23 = R0 · (1+ a · qlangAan)

Omdat R0 reeds berekend werd aan de hand van de eerste vergelijking, kan je bovenstaande vergelijking gemakkelijk oplossen naar qlangAan.

Het vermogen dat in b) gevraagd wordt, is niets anders dan het product van I²netAan met RnetAan.

Groetjes

Igor
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 8 februari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3