De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

ABC-formule

Ik heb het volgende probleem. Deze som moet worden opgelost met de abc-formule. Maar wat ik ook doe ik kom er niet uit, ik kan het juist antwoord niet vinden. Kunnen jullie me misschien helpen?

x2+x3-18=0

Eric D
Leerling mbo - zondag 8 september 2002

Antwoord

In dit geval zijn de drie waarden die de hoofdrol in de abc-formule spelen de volgende:

a = 1 ; b = 3 ; c = -18

(men zet uit veiligheid wortelgetallen meestal achter de letter, dus niet 3x maar x3)

D = b2 - 4ac = 3 - 4.1.-18 = 75

Hoewel 75 geen kwadraat is, zit er wel een kwadraat in verscholen: 75 = 25 x 3 zodat 75 = 25.3 = 53

Dit heeft trouwens alleen maar zin als je exacte antwoorden wilt; voor benaderingen is dit trucje onnodig.

De formule geeft dus de volgende antwoorden:

x = (-3 + 53)/2 = (43)/2 = 23

De tweede oplossing zul je nu wel zelf kunnen opschrijven.
MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 8 september 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker