De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Kijkhoek

ik heb een regelmatige vierzijdige pyramide met coordinaten D(0,0,0) A(4,0,0) B(4,4,0) C(0,4,0) T(2,2,6) en M(2,4,0). we hebben een punt P die beweegt over de ribbe MT. wat is de maximale waarde van de kijkhoek APD in graden nauwkeurig?

met vriendelijke groet

Hub

hub
Student hbo - zondag 11 december 2005

Antwoord

De kijkhoek is maximaal als MT loodrecht staat op vlak APD.
Een vectorvoorstelling van MT is: (x,y,z)=(2,4,0)+t(0,1,-3)
Vlak APD heeft dan als normaalvector (0,1,-3) en gaat door D(0,0,0) dus
APD heeft als vergelijking y-3z=0.
Snijden met MT levert: 4+t+9t=0, dus 10t=-4, dus t=-2/5.
t=-2/5 invullen in de vv van MT levert je dan de coördinaten van P.
Vervolgens kun je dan hoek APD uitrekenen.
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 11 december 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker