De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Negen stemmers uit een stemlokaal

Uit een stemlokaal komen 9 mensen, waarvan er 4 op het CDA, 3 op de PVDA en 2 op de VVD gestemd hebben. Een journalist interviewt willekeurig 3 van deze 9 mensen.
  1. bereken de kans dat het 3 mensen zijn, die op dezelfde partij gestemd hebben.
  2. bereken de kans dat het 3 mensen zijn, die elk op een verschillende partij gestemd hebben.
  3. bereken de kans dat de journalist meer stemmers interviewt van het CDA, dan van de pvda of vvd.
dank u wel

yy
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 5 december 2005

Antwoord

Dan kan handig met de hypergeometrische verdeling.

A.

$
P(3\,\,zelfde\,\,partij) = P(3\,\,CDA) + P(3\,\,PVDA) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
4 \\
3 \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
0 \\
\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
9 \\
3 \\
\end{array}} \right)}} + \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
3 \\
3 \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}
6 \\
0 \\
\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
9 \\
3 \\
\end{array}} \right)}}
$

B.
$
P(3\,\,verschillend) = = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
4 \\
1 \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}
3 \\
1 \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}
2 \\
1 \\
\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
9 \\
3 \\
\end{array}} \right)}}
$

C.
$
P(2\,\,of\,\,3\,\,van\,\,'t\,\,CDA) = \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
4 \\
2 \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
1 \\
\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
9 \\
3 \\
\end{array}} \right)}} + \frac{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
4 \\
3 \\
\end{array}} \right)\left( {\begin{array}{*{20}c}
5 \\
0 \\
\end{array}} \right)}}{{\left( {\begin{array}{*{20}c}
9 \\
3 \\
\end{array}} \right)}}
$

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 5 december 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3