De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het splitsen van een 4e graads breuk

x4-5/x4-1

jeroen
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 11 september 2005

Antwoord

Beste Jeroen,

Bedoel je (x4-5)/(x4-1)?

Je kan de 'deling' op de volgende manier eenvoudig uitvoeren:
(x4-5)/(x4-1) = (x4-1-4)/(x4-1) = 1 - 4/(x4-1)

Die laatste breuk kan je dan verder splitsen met als noemers:
(x4-1) = (x2-1)(x2+1) = (x-1)(x+1)(x2+1)

Zie ook Breuksplitsen

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 11 september 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3