De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Hoe los ik dit op?

 Dit is een reactie op vraag 39904 
bedankt voor de uitleg.
maar nu zit ik met een ander probleem.
mijn antwoorden zijn A=-1 b=-1 c=1 d=1
dus
(-s-1)/(s2+1) + 1/(s-1) + 1/(s-1)2

nu moet dit getransformeerd worden van laplace- naar tijd-domein
ik heb:
x(t)=-cost-sint+e macht t + te macht t

deze 1/(s-1)2 terugtransformatie heb ik niet op mijn lijstje van laplace-getransformeerden. ik heb het van een andere som. maar ik begrijp niet waarom dit het antwoord moet zijn. Ben overigens ook benieuwd of de rest ook goed is.

met vriendelijke groet,
michel

michel
Student hbo - woensdag 10 augustus 2005

Antwoord

Beste Michel,

Als je op deze manier splitst:
(s2+s+1)/((s2+1)(s-1)2) = (As+B)/(s2+1) + C/(s-1) + D/(s-1)2

Dan alles terug op de oorspronkelijke noemer, dan zou de teller, gegroepeerd volgens machten van s, er zo uit moeten zien:
s3(a+c) + s2(-2a+b-c+d) + s(a-2b+c) + b-c+d

Identificeren volgens coëfficiënten geeft dan het stelsel:
| a+c = 0
| -2a+b-c+d = 1
| a-2b+c = 1
| b-c+d = 1

Volgens mij komt daar uit: a = c = 0, b = -1/2, d = 3/2

Controleer je eens? Kan je dan ook verder?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 10 augustus 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3