De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Evenwichtstemperatuur

De vraag stelt zo en weet niet hoe op te lossen, misschien iemand die me kan helpen
in 100.0g water van 20.0°c brengt men 1250.0g warmer met een soortelijk warmtecapciteit van 0.88kj/kg .K en een temperatuur van 50.0°c;bereken de evenwicht stemperatuur.
alvast bedankt

Maya
2de graad ASO - woensdag 22 juni 2005

Antwoord

Beste Maya,

Eigenlijk is dit fysica maarja...

Je kent ongetwijfeld de formule Q = cmDT?

We splitsen het probleem even op in 2, de opgenomen warmte en de afgegeven warmte. Ik noteer w als index voor water en m voor marmer. Als ik me niet vergis, is cw = 4.18kJ/(kgK).

Vermits de temperatuur gevraagd is, moeten we de DT echter opsplitsen in het verschil tussen begin- en eindtemperatuur, de volgorde zodanig dat DT positief is. Ik noteer tb voor begintemperatuur en te voor eindtemperatuur.

Qopg = cwmwDTw
Qopg = cwmw(te-tb)
Qopg = (4.18*103)(100.0*10-3)(te-20)

Qafg = cmmmDTm
Qafg = cmmm(tb-te)
Qafg = (0.88*103)(1250.0*10-3)(50-te)

Stel nu die laatste uitdrukkingen van Qopg = Qafg en los op naar te.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 juni 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3