De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Money Wheel

Het nieuwe Holland Casino Spel 'Money Wheel' ziet er uit als hiernaast.

Er zijn 52 vakjes. Als ik de winstverwachting per euro uitrekenen per getalletje waar je op in kan zetten kom ik op verschillende waardes!

Ik laat het voor getalletje 1 en 20 wel even zien hoe ik erop kom:

1 $\to$ gegeven:
·aantal op wiel = 24
·winstuitkering = 2

Winstverwachting per ingezette euro =
= kans · winstuitkering
= (24/52) · 2
= 0,9231

20 $\to$ gegeven:
·aantal op wiel = 2
·winstuitkering = 21

Winstverwachting per ingezette euro =
= kans · winstuitkering
= (2/52) · 21
= 0,8077

Dus als je 1 euro inzet op de 1, is de winstverwachting per ingezette euro veel hoger dan als je op de 20 inzet! Heb ik een fout gemaakt, of is het spel 'Money Wheel' niet helemaal consequent?

Marco
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 5 juni 2005

Antwoord

Wat is consequent? Op de website staat onderstaand overzichtje:

q38969img1.gif

Vooral over de laatste 2 moest ik even nadenken. Maar ik geloof dat er twee 'verschillende nummers' 45 zijn. Alles maar even in een tabel:

q38969img2.gif

In de meest rechter kolom staat de verwachtingswaarde bij het zetten van 1 euro op de verschillende nummers. Inconsequent? Misschien... maar wat is daar mis mee?

Als je het spel moet spelen kan je beter op 1, 3 of 5 zetten dan op de andere nummers, maar ja echt leuk is dat natuurlijk niet...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 5 juni 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3