De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kermisattractie ontwerpen mbv parametervoorstellingen

Voor onze wiskunde PO moeten we een kermisattractie ontwerpen met behulp van parametervoorstellingen. We weten niet goed hoe we moeten beginnen . Zouden jullie ons op weg kunnen helpen?

Bvd,

Sander
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 mei 2005

Antwoord

Veel bewegingen in zo'n kermisattractie zijn draaien t.o.v. een punt dat zelf ook draait. De meest klassieke vorm daarvan is zo'n octopusgeval...

Je begint met een 'normale cirkelbeweging'. Neem daarvoor bijvoorbeeld:

x(t)=5·cos(t)
y(t)=5·sin(t)

Je krijgt dan deze 'baan':

q37565img1.gif

Niet 'echt' interessant (de draaimolen!). Je kunt dit combineren met een kleinere cirkelbeweging met een andere periode... bijvoorbeeld iets als:

x(t)=5·cos(t)+2·cos(5t)
y(t)=5·sin(t)+2·sin(5t)

Je krijgt dan deze 'baan':

q37565img2.gif

..en dat lijkt toch wel aardig eh... 'kermisachtig'. Zo kun je natuurlijk nog doorgaan...

q37565img3.gif

Vooral zo'n 'rare punt' lijkt me nogal misselijkmakend... Kortom: experimenteren zou ik zeggen! Dit soort dingen kan je erg leuk doen met je GR natuurlijk!

Zie Draaimolen met een ronddraaiende schommel

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 mei 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3