De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuk zo eenvoudig mogelijk schrijven

Hoe schrijf ik deze breuk zo eenvoudig mogelijk:

3a-9 / a2+2a-15 - 2a-8 / a2-6a+8 + 3a-7 / a2+3a-10

Marcel
Leerling mbo - vrijdag 29 april 2005

Antwoord

Merk op dat a2+2a-15 gelijk is aan (a+5)(a-3). 3a-9/a2+2a-15 is dus gelijk aan 3(a-3)/(a+5)(a-3), ofwel 3/a+5.

Als je a2-6a+8 gaat ontbinden (dit kan bijvoorbeeld door de oplossingen van a2-6a+8=0 te zoeken: a2+2a-15 is gelijk aan (a+5)(a-3) omdat a2+2a-15=0 als oplossingen a=-5 en a=3 heeft), zul je zien dat de tweede term ook een dergelijke vereenvoudiging toelaat.

Voor de derde term (3a-7/a2+3a-10) geldt dit niet, maar a2+3a-10 valt wel te ontbinden: het is gelijk aan (a+5)(a-2). De eerste term kunnen we onder dezelfde noemer brengen: 3/a+5=3(a-2)/(a+5)(a-2). Als dit ook voor de tweede term lukt, kun je vervolgens alles bij elkaar brengen, en daarna is de verdere vereenvoudiging redelijk simpel.

AE
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 29 april 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3