De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Van waargenomen naar theoretisch

Het % botervet wordt gemeten in de melk van 120 koeien en deze resultaten zijn gegroepeerd in klassen met een breedte van 0.1%. De frequentietabel ziet er als volgt uit:

klasse frequentie

3.453.55 1
3.553.65 2
3.653.75 7
3.753.85 4
3.853.95 13
3.954.05 16
4.054.15 17
4.154.25 16
4.254.35 14
4.354.45 11
4.454.55 5
4.554.65 4
4.654.75 5
4.754.85 2
4.854.95 2
4.955.05 1

Bereken van deze frequentieverdeling het gemiddelde en de standaarddeviatie. bereken de verwachte frequentie passend bij elke klasse op basis van een normaalverdeling met het bekomen gemiddelde en standaarddeviatie.

Het gemiddelde en de standaarddeviatie heb ik berekend via de formules van de beschrijvende statistiek, de basisformules dus.
gemiddelde = 4.175
standaarddeviatie = 0.3

Kunnen jullie mij een stukje verder op weg helpen met het berekenen van de verwachte frequenties?

Alvast bedankt
Evy

Evy Se
Student universiteit - maandag 10 juni 2002

Antwoord

Om dat je het gemiddelde en standaarddeviatie kent, kan je (als het normaal verdeeld is) berekenen wat de frequenties zouden moeten zijn.
Je berekent bijvoorbeeld:
NormaalCumulatief(x3,55;4,175;0,3)=0,019
Omdat n=120 kan je zeggen dat je in de eerste klasse [3,45;3,55> een frequentie verwacht van 0,019·120=2
Hetzelfde kan je doen voor NormaalCumulatief(x3,65;4,175;0,3)·120=5
Enzovoort...

Bedenk echter dat je op deze manier de cumulatieve frequenties krijgt. Daarna moet je dan nog even terugrekenen naar de 'normale' frequentie.

Als ik zoiets moet doen maak ik meestal even een Excelblad. Hieronder staat er één. Ik ben er van uitgegaan dat je berekening van het gemiddelde en de standaarddeviatie klopt. Ik hoop dat je er iets mee kan...

Zie Excelblad bij deze vraag

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 10 juni 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3