De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een moeilijke som (procenten)

Ik wil iets uitrekenen. Ik neem even een voorbeeld:

Je mag niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht meedragen.
Ik weet 43 kilo en mijn schooltas is dagelijks ong. 5 kilo. Hoe kan ik dan het makkelijkst de procenten uitrekenen? Ik zit in de eerste dus aub. Gemakkelijk uitleggen -gr- Myrthe

Myrthe
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 23 februari 2005

Antwoord

Beste Myrthe,

Zonder 'ingewikkelde formules' kan dit met een eenvoudig regeltje van drie.

Je weegt 43 kilo, dat is dus 100% van je gewicht:

43kg = 100%

Maak nu van de 43 een 1 door te delen door 43, maar dat moet je dan ook aan de andere kant doen!

43kg/43kg = 100%/43kg
dus: 1 = 100%/43kg

Nu kan je beide kanten met eender welk gewicht (massa) vermenigvuldigen, links staat dan het gewicht zelf en rechts het percentage t.o.v. 43kg

Voorbeeld, voor 5 kilo:
5kg * 1 = 5kg * 100%/43kg

5*100/43 is ongeveer 11.63, dus om en bij de 11.5%

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 23 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3