De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe moet ik worteltrekken?

Hoe moet ik worteltrekken?

Linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 6 februari 2005

Antwoord

Worteltrekken (2de machtswortels dus...) is het tegenovergestelde van kwadrateren (tot de macht 2).
Dus:

52=25 Þ Ö25=5
2,52=6,25 Þ Ö6,25=2,5
1002=10.000 Þ Ö10.000=100

Uiteraard geldt dit alleen voor positieve grondtallen. Wel nu... als je de wortel wilt berekenen van een getal kijk je eerst of het misschien een kwadraat is:

Ö36=Ö(62)=6
Ö196=Ö(142)=14

Als de wortel geen kwadraat is kan je de wortel benaderen met je rekenmachine (kan je ook doen als je niet meteen ziet dat het een kwadraat is). Daar zit vast wel een knopje voor op...

Zie ook: Rekenen met wortels voor de wortels van breuken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 februari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3