De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: 2log x = 4log (2x +1)

 Dit is een reactie op vraag 32979 
Hallo Davy,
Mogen de wortels verder vereenvoudigd worden tot
1+Ö2 en 1-Ö2, waarvan dan de tweede omwille van het negatief zijn verworpen wordt ten aanzien van het principe dat een log van een negatief getal niet bestaat?

hl
Ouder - vrijdag 21 januari 2005

Antwoord

Beste Hendrik,

Je hebt gelijk dat Ö(8) = Ö(4·2) = 2Ö(2). Waarmee de oplossingen van de vierkantsvergelijking kunnen worden vereenvoudigd tot x = 1 - 1/2Ö(8) ofwel x = 1 - 1/2·2Ö(2) ofwel x = 1 - Ö(2).
En hetzelfde geldt voor x = 1 + 1/2Ö(8) dat is x = 1 + Ö(2). De reden waarom x = 1 - Ö(2) niet als oplossing 'meedoet' (als je alleen reële getallen als oplossing toelaat) kun je als volgt vinden. Vul de oplossing in de oorspronkelijke vergelijking in. Links en rechts van het '='-teken moet hetzelfde staan.
Dus 2log(1 - Ö(2)) = 4log(2(1 - Ö(2)) + 1).
Het probleem is dat links van de '=' staat 2log(negatief getal). M.a.w. 2iets = negatief getal.
Dat kan dus nooit want als 'iets' positief is dan doe je 2·2·2·... ('iets' factoren, 'iets' heb ik voor het gemak als natuurlijk getal voorgesteld, maar het geldt ook voor positieve reële getallen) en dat is postief (en we moeten negatief krijgen). Verder geldt 20 = 1. Als 'iets' negatief is dan kun je de volgende regel gebruiken 2-n = 1/2n en we hebben net gezien dat 2n altijd postief is (n is hier positief). Dus 2-n is ook positief. Dus links staat iets wat ongedefinieerd is en dat kan dus nooit een oplossing zijn van de vergelijking (want rechts van de '=' staat wél een uitkomst namelijk -1,271553300...).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 22 januari 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3