De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Stabiele en instabiele dekpunten zoeken

Hallo

Van f(x)=x2-(1/4), zou ik graag de dekpunten vinden...

Ik loste de vergelijking (x2-(1/4)=x) op en vond: (1±Ö2)/2.

Maar als ik met de rekenmachine iteraties uitvoer met omliggende punten kom ik steeds -0,5 en 0,5 uit (Na herhaaldelijk itereren...)

Wat is nu het stabiel en wat het instabiel dekpunt?
Of zijn -0,5 en 0,5 de twee stabiele dekpunten?

Miguel
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 20 januari 2005

Antwoord

Hoe je op -0,5 en 0,5 uit kunt komen is me een raadsel.
Kijk maar in onderstaande webgrafiek:

q32944img1.gif

Het instabiele dekpunt is(1+Ö2)/2.
Het stabiele dekpunt is (1-Ö2)/2.
Dit kun je ook berekenen door in beide dekpunten f '(x) uit te rekenen en na te gaan of |f '(x)|1.
|f '((1+Ö2)/2)|=1+Ö21
|f '((1-Ö2)/2)|=|1-Ö2|1.
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 20 januari 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker