De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

0,999=1?

Hallo,

Hoe is dit mogelijk:

a= 0,999999999
10a= 9,999999999
9a= 9 $\Rightarrow$ a= 1??

Mag dit zomaar of doe ik ergens iets fout?

Harrie
Student hbo - woensdag 19 januari 2005

Antwoord

Dag Harrie,

Je moet voorzichtig zijn met je notatie: als je a gelijk stelt aan 0,999999999 en je vermenigvuldigt dit met een factor 10, dan schuift de komma een plaats op maar er komen geen nieuwe negens bij!

Bij 10a heb je een 9 te veel, als je die schrapt en je trekt dan a van 10a af, dan krijg je: 9a = 8,999999991

Wat wél klopt is dat 0.99999... (oneindig veel negens) precies gelijk is aan 1!

Voor meer info daarover kan je een kijkje nemen op onderstaande link.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 19 januari 2005
 Re: 0,999=1? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3