De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ongelijkheid met absolute waarden

|2-3x| $<$ |x2-8|

Dit is de som tot nu toe lukten de vergelijkingen en ongelijkheden met absolute waarden wel, maar bij deze snap ik er niks meer van. Zou iemand willen uitleggen hoe ik deze oplos?

B.V.D

Max
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 18 januari 2005

Antwoord

Hallo Max,

De grafiek die bij deze ongelijkheid hoort ziet er als volgt uit:

q32870img1.gif

f(x)=2-3x +++++++++++++------------- wisselt van teken bij x = 1,5
g(x)=x2-8 +++++-------------++++++++ wisselt van teken bij x=-√8 en x=√8

Om de x-coördinaten van de snijpunten te berekenen moeten we 4 gevallen onderscheiden.

1) als x$<$-√8 dan geldt 2-3x=x2-8
2) als -√8$<$x$<$1,5 dan geldt 2-3x=-x2+8
3) als 1,5$<$x$<$√8 dan geldt -2+3x=-x2+8
4) als x$>$√8 dan geldt -2+3x=x2-8

wl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 19 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3