De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponentiële functie: vraagstuk

De halveringstijd van en radio-actief element is de tijd nodig om de massa tot de helft te verminderen. Voor radium 228 is dit 7 jaar. Stel dat men op dit moment een hoeveelheid radium heeft met een massa M
Wat is dan het voorschrift van de functie die bovenstaand groeiproces weergeeft met t in perioden van 7 jaar?

jeske
3de graad ASO - woensdag 12 januari 2005

Antwoord

De groeifactor g per jaar heeft 7 jaar nodig om de waarde 1/2 te hebben, ofwel de jaarfactor bedraagt (1/2)1/7, en dat is om en nabij 0,9057.
Als je de formule per jaar zou willen hebben is het dus zoiets als M(t) = M . 0,9057t

Als het in stappen van 7 jaar moet, dan is de groeifactor uiteraard 1/2, want dat is gegeven. De formule wordt dan zoiets als M(t) = M.(1/2)t waarbij t per 7 jaar wordt gerekend.
Neem maar eens t = 1 (dus dat is dan meteen 7 jaar). De formule geeft dan M(1) = M.1/2 = 1/2M, precies wat gegeven was.
Als je in de eerder gegeven jaarformule t = 7 invult, vind je hetzelfde.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 12 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3