De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Algemene formule magische constante

Ik heb op een engelstalige site een formule gevonden voor het berekenen van de magische constante, maar ik snap de betekenis er niet van. Kunnen jullie mij helpen?

Er stond het volgende:

The magic constant for an nth order general magic square starting with an integer A and with entries in an increasing arithmetic series with difference D between terms is:



Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
Alvast bedankt

Diego
3de graad ASO - donderdag 23 december 2004

Antwoord

Met de formule kan je voor een willekeurig tovervierkant uitrekenen wat de magische constante is. A staat voor het eerste getal en D voor de stapgrootte van de rekenkundige rij.

Je kunt de formule zelf afleiden, misschien dat dat enige licht in de zaak brengt:

q31695img1.gif

Een voorbeeld? Bij een 4x4 tovervierkant waarbij de getallen beginnen met 4, 7, 10, ... geldt:

A=4
D=3
n=4
M=1/2·4·(2·4+3·(42-1))=2·(8+45)=2·53=106

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 23 december 2004



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3