De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ongelijkheden

Hello,

Een bakker werkt ten hoogste 9 uur per dag.Een brood maken kost hem 5 minuten en een taartje 4 minuten.Zijn klanten bestellen dagelijks ten minste 50 broden.Hij mag nooit meer taartjes dan broden bakken.Per brood kan de bakker 0.25 euro winst maken en per taartje 0.20 euro.
Als x het aantal broden is en y het aantal taartjes ,gemaakt op 1 werkdag dan vraagt men:

a.Het stelsel ongelijkheden te bepalen waaraan x en y moeten voldoen.
b.Grafisch het aantal broden x en taartjes y te bepalen voor het bekomen van een maximale dagelijkse winst.
c.Bereken in dat geval de ontvangst van de bakker indien
een taartje 0.8 euro kost en een brood 1,70 euro.

lemmen
Ouder - zondag 19 december 2004

Antwoord

a)
9 uur=540 minuten.
x broden bakken kost 5x minuten en y taartjes bakken kost 4y minuten.
Dus 5x+4y540
Er worden minstens 50 broden afgenomen: x50.
Er worden niet meer taartjes afgenomen dan broden: yx.
Verder geldt natuurlijk y0 en x en y geheel.
b)
De winst bij x broden en y taartjes is 0,25x+0,20y. Dus de doelfunctie is W=0,25x+0,20y.
Merk op dat de hoekpunten van het gebied zijn (50,0) (50,50) (60,60) en (108,0)
we tekenen nu het toegestane gebied: (geel is het gedeelte dat niet voldoet) en daarin een aantal isowinstlijnen.

q31515img1.gif

Het lijkt erop dat de isowinstlijnen evenwijdig zijn met de rechterbovenkant van het toegestane gebied.
Invullen van (60,60) in 0,25x+0,20y levert 27, evenals het invullen van (108,0). Dus alle roosterpunten van 5x+4y=540 tussen (60,60) en (108,0) leveren maximale winst.
Deze roosterpunten zijn (60,60), (64,55), (68,50), (72,45)....(108,0)
c)Aangezien de ontvangst in al deze punten verschillend is zie ik niet in wat het antwoord op c) zou moeten zijn. Wel kan worden opgemerkt dat de ontvangst in (108,0) het grootst is.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 december 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3