De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Berekenen van het middelpunt cirkel

 Dit is een reactie op vraag 13301 
Hoi,
ik ben opzoek naar een formule om middelpunt van een cirkel te bepalen maar wel van een cirkel in de ruimte dus met coordinaten X, Y en Z
hieronder heb je een vb.
gegeven zijn drie punten A, B en C
A: X= -5.5697 Y= -6.4671 Z= 0.8749
B: X= -5.2619 Y= -6.6038 Z= 1.0266
C: X= -5.3373 Y= -6.2908 Z= 0.8998
De coordinaten van het middelpunt zijn:
M: X= -5.3855 Y= -6.4764 Z= 0.9424
ik zou graag een oplossing van bovenstaande voorbeeld willen zien,
mvg
Myou

M you
Ouder - zondag 21 november 2004

Antwoord

dag Myou,

Je kunt dit middelpunt vinden door het vlak ABC te snijden met het middelloodvlak van AB, en deze snijlijn weer te snijden met het middelloodvlak van BC. Het snijpunt is het gezochte middelpunt.
De uitwerking voor jouw voorbeeld:
Vlak ABC heeft als vergelijking
-0.4656·x + 0.4261·y + 1.3286·z = 1
Het middelloodvlak van AB heeft als vergelijking
0.3078·x - 0.1367·y + 0.6294·z = -0.6294
Het middelloodvlak van BC heeft als vergelijking
0.0754·x - 0.3130·y + 0.1268·z = 1.7405
Het snijpunt van deze drie vlakken heeft de coördinaten:
(-5.3855, -6.4763, 0.9424)

en dat is vrijwel gelijk aan jouw antwoord.
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 29 november 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3