De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wijzigen van het assenstelsel in de ruimte

De oorsprong van mijn x,y,z assenstelsel moet het zelfde blijven (0,0,0). Ik wens echter het assenstelsel te draaien zodanig dat een punt P (x,y,z) gelegen op een bol met middelpunt (0,0,0)en straal = 1 nu als coördinaten (1,0,0) krijgt. Dus liggend op de X-as.
Het assenstelsel moet hiervoor over 2 assen gedraaid worden.
Los ik dit op in poolcoördinaten of in carthesiaanse?
Welke formules heb ik daar voor nodig?
Kan dit ook met matrixen?

Verhoe
Ouder - zaterdag 13 november 2004

Antwoord

Henri,
neem x=sinfcosq
y=sinjsinq
z=cosf
Eerst draaien om de z-as over hoek q met de matrix
cosq sinq 0
-sinq cosq 0
0 0 1

dit geeft:x=sinf
y=0
z=cosj
dan draaien om de y-as over een hoekp/2-j=a
cosa 0 sina
0 1 0
-sina 0 cosa

Dit geeft: x=1,y=z=0







kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 13 november 2004
 Re: Wijzigen van het assenstelsel in de ruimte 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3